Dybdeskarphet: Slik får du alltid objektet i fokus

-

Fotografering er kunsten å fange øyeblikkene og skape minner som varer livet ut. For de av oss som elsker å forevige spesielle øyeblikk, er gruppebilder en uvurderlig del av vårt repertoar. Dessverre kan gruppebilder noen ganger bli ødelagt av dårlig dybdeskarphet, der noen er i fokus mens andre er uklare.

Hva er dybdeskarphet?

Dybdeskarphet er området i et bilde som er skarpt og klart, mens alt utenfor dette området blir uskarpt. Dette er spesielt viktig når du tar gruppebilder, da du ønsker at alle menneskene på bildet skal være i fokus og tydelig synlige.

Det kan være frustrerende når noen er i fokus, mens andre er uskarpe. Dette kan ødelegge hele bildets estetikk.

DoF-kalkulator

Modell Boost har utviklet en praktisk løsning for dette problemet – vår dybdeskarphetskalkulator. Dette verktøyet er utformet for å hjelpe fotografer med å sikre at alle på gruppebildet er i fokus, og at bildene blir perfekte hver gang.

Hvordan fungerer det?

Det er enkelt! Du legger inn tre faktorer: brennvidde, blenderåpning og avstand til målet. Kalkulatoren tar disse verdiene og regner ut dybdeskarpheten for deg. På den måten kan du enkelt tilpasse kameraet ditt for å sikre at alle er i fokus på bildet.

Hvorfor viser ikke alle kalkulatorer det samme svaret?

Circle of confusion (CoC) er et begrep som brukes innen fotografi og optikk for å beskrive en uskarp sirkel som dannes på filmen eller bildebrikken når et punkt i scenen ikke er fokusert nøyaktig. Dette fenomenet oppstår fordi en optisk linse ikke kan fokusere alle lysstråler fra et punkt i scenen på ett enkelt punkt på filmen eller bildebrikken. I stedet blir lyset spredt utover i en liten sirkel.

Vi har tatt utgangspunkt i CoC = 0,029 i vår kalkulator.

Slik regner du ut dybdeskarpheten selv

I eksemplene i dette regnestykket bruker vi disse verdiene

 • Brennvidde: 50mm
 • Blender: f/ 1.8
 • Avstand til målet: 10 meter
 • CoC (C): 0,029

I regnestykkene bruker vi disse variablene

 • H = Hyperfokal distanse
 • B = Blenderåpning
 • C = Circle of confusion
 • A = Avstand til fokuspunkt (oppgitt i meter)
 • F = Brennvidde
 • DoF = Dybdeskarphet
 • DoFN = Nærgrense for dybdeskarphet
 • DoFY = Yttergrense for dybdeskarphet

For å kunne regne ut dybdeskarpheten må du først regne ut den hyperfokale distansen, deretter dybdeskarphetens nærgrense og yttergrense, før du til slutt kan regne ut selve dybdeskarpheten.

Hyperfokal distanse

Hyperfokal distanse er den avstanden et kamera må fokusere på for å maksimere dybdeskarphet i et bilde. Dette betyr at både nære og fjerne objekter vil være akseptabelt skarpe. Fotografer bruker dette i landskap- og arkitekturfotografi for å få detaljer i hele scenen. For å finne den riktige hyperfokale avstanden.

Når hyperfokal distanse brukes riktig, vil alt fra halvparten av denne fokuseringsavstanden og utover til uendelig være akseptabelt skarpt. Dette gir større dybdeskarphet i bildet og sørger for at både nære og fjerne elementer er relativt skarpe.

H = (B2)/(B*C)/1000
H = (502)/(1,8*0,029)/1000
H = 2500/0,0522/1000
H = 47,89 meter

Dybdeskarphet nærgrense

Dette er den nærmeste avstanden til kameraet der objekter vil være skarpe i et bilde. For eksempel, hvis du tar et bilde av en blomst, er nærgrensen den nærmeste delen av blomsten som vil se skarp ut når du fokuserer på den.

DoFN = (H*A)/(H+A)
DoFN = (47,89*10)/(47,89+10)
DoFN = 478,9/57,89
DoFN = 8,27 meter

Dybdeskarphet yttergrense

Dette er den fjerneste avstanden fra kameraet der objekter vil være skarpe i et bilde. La oss si at du tar et bilde av en enkelt blomst. I dette tilfellet vil yttergrensen være den fjerneste delen av blomsten som fortsatt ser skarp ut når du fokuserer på en del nærmere deg.

DoFY = (H*A)/(H-A)
DoFY = (47,89*10)/(47,89-10)
DoFY = 478,9/37,89
DoFY = 12,63 meter

Dybdeskarphet

Dette er området foran og bak fokuspunktet i et bilde som oppfattes som skarpt. For eksempel, hvis du tar et bilde av en blomst, vil det være et område som er skarpt, og alt utenfor dette området vil være uskarpt.

DoF = DoFY – DoFN
DoF = 12,63 – 8,27
DoF = 4,36 meter

Oppsummert så vil det være svært lite praktisk å regne ut dybdeskarpheten når du er på location. Bruk heller kalkulatoren vår, så får du svaret på sekunder.

Mangler kalkulatoren vår noen blenderverdier? Kommenter under, så legger vi dem inn

Del:
Noen tanker?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *