Fototerminologi: Hva betyr forkortelsene?

-

Fotobransjen har en lang liste med tekniske begreper og forkortelser som kan virke forvirrende for nybegynnere. For å hjelpe deg med å forstå denne terminologien bedre, har vi satt sammen en liste over vanlige forkortelser som fotografer ofte bruker. La oss gå gjennom dem en etter en.

Kommenter i bunn av artikkelen om vi har glemt noen forkortelser

AF (Autofokus)

Autofokus (AF) er en essensiell funksjon i moderne kameraer. Den lar deg oppnå skarpe bilder ved automatisk å justere fokus for å sikre at motivet er klart og tydelig.

AF-S (Autofokus Silent Wave Motor)

AF-S, eller Autofokus Silent Wave Motor, er en type autofokussystem som bruker en stille motor for å oppnå rask og lydløs fokusering. Dette er spesielt nyttig i situasjoner der støy kan være forstyrrende.

APS-C (Advanced Photo System type-C)

APS-C refererer til en vanlig bildebrikkestørrelse som brukes i mange digitale kameraer. Denne størrelsen på bildebrikken påvirker bildekvalitet og dybdeskarphet.

BKT (Bracketing)

Bracketing (BKT) er en teknikk der flere eksponeringer av samme motiv tas med ulike innstillinger for å sikre at minst én av dem er riktig eksponert.

BLE (Bluetooth Low Energy)

Bluetooth Low Energy (BLE) er en trådløs teknologi som tillater kameraer og enheter å kommunisere med hverandre med minimalt strømforbruk. Dette gjør det enkelt å overføre bilder eller fjernstyre kameraet ditt.

CMOS (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor)

Complementary Metal-Oxide-Semiconductor (CMOS) er en vanlig type bildebrikke i moderne digitalkameraer.

CPL (Circular Polarizing Filter)

Et CPL-filter er et viktig verktøy for fotografer. Det reduserer reflekser og forbedrer fargekontrasten i bilder ved å filtrere ut uønsket lys.

DNG (Digital Negative)

Digital Negative (DNG) er et filformat for råbilder utviklet av Adobe for å lagre ukomprimerte bildedata.

DOF (Depth of Field)

Dybdeskarphet (DOF) refererer til avstanden mellom det nærmeste og fjerneste punktet i et bilde som er i akseptabelt fokus. Dette påvirkes av blenderåpningen, brennvidden og avstanden til motivet.

DSLR (Digital Single-Lens Reflex)

DSLR står for Digital Single-Lens Reflex, og det er en type digitalkamera med utskiftbart objektiv og et speilrefleksdesign som gir en optisk søker og rask ytelse.

EV (Exposure Value)

Eksponeringsverdi (EV) er en måleenhet som kombinerer lukkerhastighet og blenderåpning for å indikere riktig eksponering. Det hjelper fotografer med å justere innstillingene for å oppnå ønsket lysnivå.

EVF (Electronic Viewfinder)

Electronic Viewfinder (EVF) er en elektronisk søker som viser et digitalt gjengitt bilde av motivet. Den gir deg en forhåndsvisning av hvordan bildet vil se ut før du tar det.

EXIF (Exchangeable Image File Format)

EXIF er en standard for metadata som lagres i bildefiler. Den inneholder informasjon om kamerainnstillinger, dato, tid og annen relevant data knyttet til bildet.

FPS (Frames Per Second)

Frames Per Second (FPS) refererer til antallet bilder som tas per sekund, ofte brukt når man snakker om videoopptak.

GND (Graduated Neutral Density)

Graduated Neutral Density (GND) er et filter som brukes for å balansere eksponeringen i bilder med stor kontrast, som landskap med en lys himmel og en mørk forgrunn.

HDR (High Dynamic Range)

High Dynamic Range (HDR) er en teknikk der flere eksponeringer kombineres for å lage bilder med større kontrast og detaljer. Dette er spesielt nyttig i situasjoner med ekstremt lys og skygge.

HSS (High-Speed Sync)

High-Speed Sync (HSS) er en blitsteknikk som tillater blitssynkronisering ved svært høye lukkerhastigheter.

ISO (International Organization for Standardization)

ISO er en måleenhet for følsomheten til kameraets bildebrikke eller film. Høyere ISO-verdier tillater fotografer å arbeide i dårligere lysforhold, men kan føre til mer støy i bildene.

JPEG (Joint Photographic Experts Group)

JPEG er et vanlig komprimeringsformat for bilder. Det brukes for å redusere filstørrelsen på bildene, men kan føre til kvalitetstap hvis komprimeringen er for aggressiv.

LCD (Liquid Crystal Display)

Liquid Crystal Display (LCD) er skjermen på baksiden av digitalkameraet som viser bilder, menyer og annen relevant informasjon.

MF (Manuell fokus)

Manuell fokus (MF) er en alternativ fokuseringsmetode som gir fotografen full kontroll over fokuseringen i stedet for å stole på autofokus. Når du bruker manuell fokus, justerer du fokusringen på objektivet for å få ønsket skarphet i bildet.

MFT (Micro Four Thirds)

Micro Four Thirds (MFT) er en type speilløst systemkamera med en mindre bildebrikke enn APS-C. Denne teknologien gir et kompakt design uten å ofre bildekvaliteten.

MUA (Makeup Artist)

Makeup Artist (MUA) er en profesjonell som gir sminke- og hårstylingtjenester til modeller før en fotosession for å sikre at de ser sitt beste ut.

NSFW (Not Safe for Work)

Not Safe for Work (NSFW) refererer til innhold som inneholder elementer som anses som upassende for arbeidsplasser. Fotografer bør være oppmerksomme på slikt innhold når de deler eller viser bilder.

OVF (Optical Viewfinder)

Optical Viewfinder (OVF) er den optiske søkeren på noen kameraer som gir et direkte bilde av motivet uten bruk av elektronikk.

RAW (Rådata)

RAW er et filformat som lagrer ukomprimerte bildedata direkte fra kameraets bildebrikke. Dette gir større fleksibilitet ved etterbehandling og bevarer bildekvaliteten.

SFW (Safe for Work)

Safe for Work (SFW) refererer til innhold som anses som passende for arbeidsplasser. Fotografer bør vurdere hvilket innhold de deler med tanke på mottakerens kontekst.

SD-kort (Secure Digital Card)

Secure Digital Card (SD-kort) er en vanlig type minnekort som brukes i digitalkameraer for lagring av bilder og videoer.

TTL (Through-The-Lens)

Through-The-Lens (TTL) er en teknologi som tillater kameraet å måle eksponeringen ved å måle lyset som passerer gjennom objektivet. Dette bidrar til nøyaktig eksponering i ulike situasjoner.

TTL-Blits (Through-The-Lens Flash)

TTL-Blits er en metode der kameraet kommuniserer med blitsen for å justere lysstyrken basert på eksponeringen, slik at bildene får riktig mengde blitslys.

VR/IS (Vibration Reduction/Image Stabilization)

Vibration Reduction (VR) og Image Stabilization (IS) er teknologier som reduserer uskarphet forårsaket av kamerarystelser, noe som gir skarpere bilder.

WB (White Balance)

White Balance (WB) er en innstilling som justerer fargene i bildet for å matche lysforholdene og oppnå korrekte farger. Dette er viktig for å unngå fargetemperaturavvik i bildene.

Del:
Noen tanker?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *